Het WERELDHUIS, plek van Ontmoeting

Houtenontmoet.nl

 Activiteiten en Openingstijden

  

Op dit moment kent Het WERELDHUIS een aantal activiteiten met daaraan verbonden openingstijden.  

Open inloop maandag tot met vrijdag van 10.00 uur – 12.00 uur.

Tijd om even tot rust te komen, een boek of blad te lezen, zomaar iemand ontmoeten, lekker een gratis kop koffie of thee te drinken of om een babbeltje te maken en/of een spelletje te doen. Er is altijd een gastvrouw of gastheer aanwezig.


Download de activiteitenfolder

 

Link naar de agenda van Het WERELDHUIS


Bloem en moestuin Het WERElDHUIS

Het WERELDHUIS is opnieuw bezig haar rolstoelvriendelijke bloem en moestuin aan te leggen. Veel planten en bollen hebben we kunnen meeverhuizen. Vlak voor de verhuizing hebben we al tegels laten verwijderen zodat we ons 'dambord' voor bloemen en kruiden al konden inrichten met bollen.Ook is een deel van de taxushaag over geplant. Helaas zijn door de sloop een aantal fruitboompjes niet mee kunnen komen omdat het weer eerder verplaatsen niet mogelijk maakte.Het resultaat van het in bloei staande dambord ziet u bijgaand. De overige bakken zullen op korte termijn gevuld kunnen worden, maar we zullen voor de zekerheid even de IJsheiligen afwachten. Meehelpen met onze tuin, maandagochtend vanaf 10 uur zijn de groene vingers aan de slag.

Open Inloop

Ook in Het WERELDHUIS aan de Dijkhoeve ontvangen wij u weer graag, nu echter ook  op de vrijdag.Onze gasten zijn nu dus welkom van maandagochtend tot met vrijdagochtend van 10:00 tot 12:00 uur in de grote huiskamer. Uitsluitend op de donderdag is er een zingevingsmoment en gezamenlijke broodmaaltijd en dat is tussen 13.00 en 13.30 uur afgelopen .
Uw gastvrouw en heren zijn gereed u te ontvangen. De koffie en thee staat klaar. Altijd met iets lekkers. De ruimte is warm en gastvrij. U kunt heerlijk aanschuiven aan de koffietafel en onderling een gesprekje voeren.

Wilt u stil op een heerlijk relaxte wijze een boek lezen, dan kan dat. En als het boek nog niet uit is, en u weg wilt gaan of iets anders gaat doen, dan neemt u het gewoon mee. Komt wel weer een ander boek. Wilt u een spelletje doen of een puzzel maken dan zoekt u deelnemers onder de aanwezige gasten. Er staat een rijk assortiment aan spellen en puzzels klaar.

Eat en MEET

Op de eerste en derde maandag van de maand is er gelegenheid om in Het WERELDHUIS een warme (veelal vegetarische) heerlijke maaltijd te krijgen. Voor dit Eat en Meet is de huiskamer open vanaf 17:45 uur. De maaltijd begint om 18.00 uur en is rond 19.00 uur afgelopen. Indien u nog zin heeft kunt u nog wat napraten onder het genot van een kopje koffie en thee. Hoewel de maaltijd gratis is wordt een vrijwillige bijdrage op prijs gesteld. Ons richtbedrag is €  3,50

Aanmelden kan tot de zaterdag voor de maaltijd via de email eatxmeet@hotmail.com

Van harte welkom!
Het WERELDHUIS, De plek van Ontmoeting
Dijkhoeve 1

Het Doorgeefluik (DGL)

In Het WERELDHUIS vinden ook veel ontmoetingen plaats met Nieuwkomers, vluchtelingen die in Nederland een verblijfsstatus hebben gekregen.

De ontmoetingen komen vooral tot stand omdat in Het WERELDHUIS ook het zogenaamde DoorGeefLuik(DGL) zit. Deze Nieuwkomers, die net de sleutel van hun huis hebben gekregen, komen met hun maatschappelijk begeleid(st)er van Vluchtelingenwerk langs in het DGL om spullen uit te zoeken voor hun huisinrichting.

In een dependance van Het WERELDHUIS staan meubels en ander groot huisraad opgeslagen zoals bedden, kasten, eethoeken, keukengerei, beddengoed, gordijnen en lampen etc.. Om hier even een bezoek aan te brengen moet er een afspraak gemaakt worden met Aleid Groothoff (zie onder)

In Het WERELDHUIS, Dijkhoeve 1, zijn klein huishoudelijke apparaten, glas en aardewerk producten en seizoens- gebonden kleding en speelgoed voorradig.

Kleding is vooral belangrijk omdat de nieuwe mensen, die vaak rechtstreeks van het AZC komen, alleen een koffer met eigen kleding hebben Zij kunnen dan zich voorzien van nieuwe passende kleding. Ook kunnen we hen vaak blij maken met een fiets en een computer.

Ook gebruikers van de Voedselbank en/of personen die verwezen worden door het Sociaalteam of kerkelijke instanties gebruik kunnen maken van deze faciliteiten.

De voorraad spullen in het DoorGeefLuik wisselt steeds dankzij het gulle inbrengen van goederen die Houtenaren over hebben. Er wordt voortdurend van alles gebracht en gesorteerd. Eventueel kunnen spullen, tegen een kleine vergoeding, worden opgehaald. Het DGL is op maandag- en dinsdagmorgen van 10.00 – 13.00 uur open en verder op telefonische afspraak met Aleid Groothoff: telefoon: (030) - 6372621 of per mail: aleid.groothoff@hetnet.nl

Fietswerkplaats

Houten is een fietsdorp, geen Houtenaar kan zonder fiets. Daarom zijn we als WERELDHUIS blij dat er in de loop van de tijd een hele fietsenwerkplaats is gegroeid. Vele Houtenaren hebben voor hun overgebleven fietsen de weg naar Het WERELDHUIS gevonden. Deze fietsen worden da,n in de mooie werkplaats die we nu ook aan de Dijkhoeve 1 hebben kunnen realiseren, door een aantal vrijwilligers afkomstig uit diverse landen, opgeknapt en klaar gemaakt voor een tweede leven.

Elke maandag-, en dinsdagochtend tot 13:00 uur kunnen statushouders een fiets uitzoeken en daarna nog één keer laten bijstellen. Het fietsen leren kan via Van Houten en Co. plaatsvinden bij buurthuis De Meerkoet. Opgave aldaar.

Inloopochtend op de Donderdag

Wilt u wat meer inhoudelijk bezig zijn dan is de donderdag bij uitstek uw ochtend. Vanaf 10.00 uur staan gastvrouwen klaar om met u, onder het genot van een kopje koffie of thee, in gesprek te gaan. Rond 11.45 uur wordt u genodigd om deel te nemen aan een moment van zingeving. Niet verplicht, maar wel verdiepend. Eén van de leden van het Zingevingsteam neemt u mee in een, of door deelnemers aangedragen onderwerp, of een spelende actualiteit. Dit kan een boekbespreking zijn of luisteren naar muziek of gedicht. Regelmatig zitten zo’n 12 gasten heerlijk met elkaar in een boeiend gesprek. Het luisteren naar elkaar staat voorop. Voor ieders zienswijze is aandacht en respect. Onderwijl maken de gastvrouwen de tafels gereed voor de gezamenlijke broodmaaltijd, die deze dag afsluit. Tijdens deze maaltijden worden nieuwe activiteiten geboren. Soms komt het tot afspraken onderling om iets samen te gaan doen.

Creatieve Activiteitenagenda

Dick en Dientje Boersma en Jaqueline Bakker nodigen u uit tot creatief verbeelden van een besproken thema of het vrij uitwerken van een door u gekozen onderwerp in de vorm van het maken van een collage of het via schilderen verbeelden van het thema..In overleg kan er ook voor andere werkvormen gekozen worden.Dick werkt meestal met een meditatieve methodiek n.a.v. thema’s of gedichten en doet dit veelal met schilderen, Dientje richt zich meer op het collages maken en Jaqueline zoekt met u naar de leukste manier van creatief bezig zijnBij alle drie staat het werken vanuit rust en ruimte voorop.De tijden zijn:Maandag bij Dientje, ’s ochtends van 10.00 tot 12.00 uur en ’s middags van 13.30 tot 16.00 uur.Dinsdag bij Dick, 's ochtends van 10:00 tot 12:30 uur en 's middags van 13:30 tot 16:00 uur.Woensdag bij Jaqueline in de ochtend van 10 tot 12.00uur.Je kunt altijd binnenlopen om even te kijken wat er zoal gebeurt.

U mag een vrijwillige bijdrage geven voor de bestrijding van de kosten.

Contact:

Dick Boersma, dick_boersma@hotmail.com

Dientje Boersma, d_boersmavanderziel@hotmail.com

Handwerken

Op de donderdagmiddagen van 14.00 tot 16.00uur kunt u in Het WERELDHUIS terecht voor allerhande handvaardigheden met naald en draad. De mooiste handwerken komen tot stand. Quilten, borduren, patchwork, breien of haken het kan allemaal. Van grote kleden tot piepkleine poppenhuis artikeltjes komt uit hun handen. Maar ook andere naaldkunsten kunnen beoefend worden. Pergamano staat ook op het programma. Maar er wordt ook gewerkt aan Kerst en Paas versieringen. Ieder kan/mag zijn eigen handvaardigheid beoefenen en soms wordt er gezamenlijk iets aangepakt. Deskundigen zijn aanwezig om een ieder van advies te dienen en verder op weg te helpen.

Nederlandse taal voor Medelanders

Een ieder die in Nederland is komen wonen gunnen wij als WERELDHUIS ook een zich goed verstaanbaar kunnen maken in de Nederlandse taal. Klaar met de alfabetisering en/of inburgerings-cursus en men wil zich verder ontwikkelen met het spreken, schrijven en luisteren kom dan naar Het WERELDHUIS aan de Dijkhoeve 1. Maar ook als voorbereiding op de taalklassen of tegelijk met geven we ondersteuning.Met name op de donderdag wordt Aanmelden kan via houtenontmoet@gmail.com of langskomen op maandag en donderdagmorgen in Het WERELDHUIS.

BOOKSPOT

In Het WERELDHUIS bevind zich ook een BOOKSPOT.
Iedereen is welkom om een boek te komen halen of kan hier een boek lezen. Omruilen hoeft niet. Er staan boeken voor alle leeftijden, mede omdat we ons ook richten op nieuwe Nederlanders. Voorlopig is aanlevering van nieuwe boeken niet direct nodig. Maar we heten u van harte welkom, koffie en thee staat klaar.