Het WERELDHUIS, plek van Ontmoeting

Houtenontmoet.nl

 Activiteiten en Openingstijden

  

Attentie!!!!

Attentie!!!!

Op dit moment kent Het WERELDHUIS een aantal activiteiten met daaraan verbonden openingstijden.  

Open inloop maandag tot met vrijdag van 10.00 uur – 12.00 uur.

Tijd om even tot rust te komen, een boek of blad te lezen, zomaar iemand ontmoeten, lekker een gratis kop koffie of thee te drinken of om een babbeltje te maken en/of een spelletje te doen. Er is altijd een gastvrouw of gastheer aanwezig.

Download activiteitenfolders:

Het WERELDHUIS (Algemene folder)

Het WERELDHUIS (KOM)

Het WERELDHUIS (DoorGeefLuik)

Het WERELDHUIS Taalondersteuning en ontmoeting in Het WERELDHUIS

Link naar de agenda van Het WERELDHUIS

Geef uw mening of ervaringen over Het Wereldhuis via ons Gastenboek.

Bloem en moestuin Het WERELDHUIS


Het WERELDHUIS is opnieuw aan de Dijkhoeve 1 bezig haar rolstoelvriendelijke bloem en moestuin aan te leggen. Veel planten en bollen hebben we kunnen meeverhuizen. Vlak voor de verhuizing hebben we al tegels laten verwijderen zodat we ons 'dambord' voor bloemen en kruiden al konden inrichten met bollen.Ook is een deel van de taxushaag over geplant. Helaas zijn door de sloop een aantal fruitboompjes niet mee kunnen komen omdat het weer eerder verplaatsen niet mogelijk maakte.Het resultaat van het in bloei staande dambord ziet u bijgaand (2020). De overige bakken zullen op korte termijn gevuld kunnen worden, maar we zullen voor de zekerheid even de IJsheiligen afwachten. Meehelpen met onze tuin, maandagochtend vanaf 10 uur zijn de groene vingers aan de slag.

Open Inloop

Ook in Het WERELDHUIS aan de Dijkhoeve 1 ontvangen wij u weer graag, voorlopig echter alleen op de woensdag, donderdag en vrijdagochtend. Onze gasten zijn weer van welkom van 10:00  tot 12:00 uur in beide huiskamers. Tijdelijk is helaas er op de donderdag geen zingevingsmoment en gezamenlijke broodmaaltijd.

Uw gastvrouw en heer zijn gereed u te ontvangen. De koffie en thee staat klaar. Altijd met iets lekkers. De ruimte is warm en gastvrij. U kunt heerlijk aanschuiven aan de koffietafel en onderling een gesprekje voeren. We houden rekening met 1,5 meter Corona maatregel.

Wilt u stil op een heerlijk relaxte wijze een boek lezen, dan kan dat. En als het boek nog niet uit is, en u weg wilt gaan of iets anders gaat doen, dan neemt u het gewoon mee. Komt wel weer een ander boek. Wilt u een spelletje doen of een puzzel maken dan zoekt u deelnemers onder de aanwezige gasten. Er staat een rijk assortiment aan spellen en puzzels klaar.

Eat en MEET

Op de eerste en derde maandag van de maand was er gelegenheid om in Het WERELDHUIS een warme (veelal vegetarische) heerlijke maaltijd te krijgen. Helaas vanwege Corona is dit tijdelijk nog niet mogelijk. Voor dit Eat en Meet was de huiskamer open vanaf 17:45 uur. De maaltijd begon om 18.00 uur en is rond 19.00 uur afgelopen. Indien u nog zin had kon u nog wat napraten onder het genot van een kopje koffie en thee. Hoewel de maaltijd gratis is wordt een vrijwillige bijdrage op prijs gesteld. Ons richtbedrag is € 3,50. Wij hopen op korte termijn hier weer mee te kunnen beginnen.

Aanmelden kon tot de zaterdag voor de maaltijd via de email eatxmeet@hotmail.com.

Van harte welkom!
Het WERELDHUIS, De plek van Ontmoeting
Dijkhoeve 1

Het Doorgeefluik (DGL)

In Het WERELDHUIS vinden ook veel ontmoetingen plaats met Nieuwkomers, vluchtelingen die in Nederland een verblijfsstatus hebben gekregen.

De ontmoetingen komen vooral tot stand omdat in Het WERELDHUIS ook het zogenaamde DoorGeefLuik(DGL) zit. Deze Nieuwkomers, die net de sleutel van hun huis hebben gekregen, komen met hun maatschappelijk begeleid(st)er van Vluchtelingenwerk langs in het DGL om spullen uit te zoeken voor hun huisinrichting.

In een dependance van Het WERELDHUIS (Walmolen) staan meubels en ander groot huisraad opgeslagen zoals bedden, kasten, eethoeken, keukengerei, beddengoed, gordijnen en lampen etc.. Om hier even een bezoek aan te brengen moet er een afspraak gemaakt worden met Aleid Groothoff (zie onder)

In Het WERELDHUIS, Dijkhoeve 1, zijn klein huishoudelijke apparaten, glas en aardewerk producten en seizoens- gebonden kleding en speelgoed voorradig.

Kleding is vooral belangrijk omdat de nieuwe mensen, die vaak rechtstreeks van het AZC komen, alleen een koffer met eigen kleding hebben Zij kunnen dan zich voorzien van nieuwe passende kleding. Ook kunnen we hen vaak blij maken met een fiets en een computer.

Ook gebruikers van de Voedselbank en/of personen die verwezen worden door het Sociaalteam of kerkelijke instanties gebruik kunnen maken van deze faciliteiten.

De voorraad spullen in het DoorGeefLuik wisselt steeds dankzij het gulle inbrengen van goederen die Houtenaren over hebben. Er wordt voortdurend van alles gebracht en gesorteerd. Eventueel kunnen spullen, tegen een kleine vergoeding, worden opgehaald. Het DGL is op maandag- en dinsdagmorgen van 10.00 tot 13.00 uur open en verder op telefonische afspraak met Aleid Groothoff: telefoon: (030) - 6372621 of per mail: aleid.groothoff@hetnet.nl

Fietswerkplaats

Houten is een fietsdorp, geen Houtenaar kan zonder fiets. Daarom zijn we als WERELDHUIS blij dat er in de loop van de tijd een hele fietsenwerkplaats is gegroeid. Vele Houtenaren hebben voor hun overgebleven fietsen de weg naar Het WERELDHUIS gevonden. Deze fietsen worden da,n in de mooie werkplaats die we nu ook aan de Dijkhoeve 1 hebben kunnen realiseren, door een aantal vrijwilligers afkomstig uit diverse landen, opgeknapt en klaar gemaakt voor een tweede leven.

Elke maandag-, en dinsdagochtend tot 13:00 uur kunnen statushouders een fiets uitzoeken en daarna nog één keer laten bijstellen. Het fietsen leren kan via Van Houten en Co. plaatsvinden bij buurthuis De Meerkoet. Opgave aldaar.

Creatieve Activiteitenagenda

Dientje Boersma en Jaqueline Bakker nodigen u uit tot creatief verbeelden van een besproken thema of het vrij uitwerken van een door u gekozen onderwerp in de vorm van het maken van een collage of het via schilderen verbeelden van het thema..In overleg kan er ook voor andere werkvormen gekozen worden. Dientje richt zich meer op het collages maken en Jaqueline zoekt met u naar de leukste manier van creatief bezig zijn. Bij alle twee staat het werken vanuit rust en ruimte voorop.

De tijden zijn  op dit moment allleen dinsdagochtend- middag.

Je kunt altijd binnenlopen om even te kijken wat er zoal gebeurt.

U mag een vrijwillige bijdrage geven voor de bestrijding van de kosten.

Contact:

Dientje Boersma, d_boersmavanderziel@hotmail.com

Zaterdag Handwerken

Op de eerste zaterdag van de maand is een grote groep handwerkende dames vanuit Houten en omstreken actie fin Het WERELDHUIS van 10:00 tot 16:00 informatie en contact via Yvon Mullenders (zie contactformulier).

Nederlandse taal voor Medelanders

Een ieder die in Nederland is komen wonen gunnen wij als WERELDHUIS ook een zich goed verstaanbaar kunnen maken in de Nederlandse taal. Klaar met de alfabetisering en/of inburgerings-cursus en men wil zich verder ontwikkelen met het spreken, schrijven en luisteren kom dan naar Het WERELDHUIS aan de Dijkhoeve 1. Maar ook als voorbereiding op de taalklassen of tegelijk met geven we ondersteuning.Met name op de donderdag wordt Aanmelden kan via houtenontmoet@gmail.com of langskomen op maandag en donderdagmorgen in Het WERELDHUIS.

BOOKSPOT

In Het WERELDHUIS bevind zich ook een BOOKSPOT.
Iedereen is welkom om een boek te komen halen of kan hier een boek lezen. Omruilen hoeft niet. Er staan boeken voor alle leeftijden, mede omdat we ons ook richten op nieuwe Nederlanders. Voorlopig is aanlevering van nieuwe boeken niet direct nodig. Maar we heten u van harte welkom, koffie en thee staat klaar.

Zingeving Aan Tafel XXL

Op de derde zaterdag van de maand wordt er onder leiding van Ellen van der Zwan van 10:00 tot 16:00 uur een themaprogramma in het kader van zingeving gebracht.

Download Folder (link)