Het WERELDHUIS, plek van Ontmoeting

Houtenontmoet.nl

 Activiteiten en Openingstijden

  

Op dit moment kent Het WERELDHUIS al een aantal activiteiten met daaraan verbonden openingstijden.  

Open inloop maandag tot met vrijdag van 10.00 uur – 12.00 uur.

Tijd om even tot rust te komen, een boek of blad te lezen, zomaar iemand ontmoeten, lekker een gratis kop koffie of thee te drinken of om een babbeltje te maken of een spelletje te doen. Er is altijd een gastvrouw of gastheer aanwezig.


Download de activiteitenfolder

 

Link naar de agenda van Het WERELDHUIS

Eat en MEET

Op de eerste en derde maandag van de maand is er gelegenheid om in Het WERELDHUIS een warme (veelal vegetarische) heerlijke maaltijd te krijgen. Voor dit Eat en Meet is de huiskamer open vanaf 17:45 uur.

De maaltijd begint om 18.00 uur en is rond 19.00 uur afgelopen. Indien u nog zin heeft kunt u nog wat napraten onder het genot van een kopje koffie en thee.

Vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld, gemiddeld wordt € 3.50 gedoneerd.

Aanmelden kan tot uiterlijk de dag voor de maaltijd bij eatxmeet@hotmail.com of indien u toch in het WERELDHUIS bent op de intekenlijst die daar altijd ligt.

Van harte welkom!
In Het WERELDHUIS, De plek van Ontmoeting
Lupine-oord 4-6.

Het Doorgeefluik (DGL)

In Het WERELDHUIS vinden ook veel ontmoetingen plaats met Nieuwkomers, vluchtelingen die in Nederland een verblijfsstatus hebben gekregen.

De ontmoetingen komen vooral omdat in Het WERELDHUIS ook het zogenaamde DoorGeefLuik zit. Deze Nieuwkomers, die net de sleutel van hun huis hebben gekregen, komen met hun maatschappelijk begeleid(st)er van Vluchtelingenwerk langs in het DGL om spullen uit te zoeken voor hun huisinrichting.
In een aantal lokalen van Het WERELDHUIS staan meubels en huisraad opgeslagen: bedden, kasten, eethoeken, keukengerei, beddengoed, gordijnen, lampen etc..

Ook is er een (beperkte) hoeveelheid kleding aanwezig. Hieruit kunnen de nieuwe mensen, die rechtstreeks van het AZC komen, met meestal alleen een koffer met eigen kleding, nieuwe passende kleding uitzoeken. Ook kunnen we hen vaak blij maken met een fiets en een computer.
De voorraad spullen in het DoorGeefLuik wisselt steeds dankzij het gulle inbrengen van goederen die Houtenaren over hebben. Er wordt voortdurend van alles gebracht en gesorteerd. Eventueel kunnen we het tegen een kleine vergoeding komen ophalen. Het DGL is op maandag- en dinsdagmorgen tot 13:00 uur open en verder op telefonische afspraak met Aleid Groothoff: per mail: aleid.groothoff@hetnet.nl of per telefoon: (030)-6372621.

Openingstijden Het Dorrgeefluik: maandag en dinsdag van 10.00 tot 13.00 uur.

Fietswerkplaats

Medelander helpt Medelanders

Houten is een fietsdorp, geen Houtenaar kan zonder fiets. Daarom zijn we als WERELDHUIS blij dat er in de loop van de tijd er een hele fietsenwerkplaats is gegroeid. Vele Houtenaren hebben voor hun overgebleven fietsen de weg naar Het WERELDHUIS gevonden. Deze fietsen worden dan in deze werkplaats door een viertal ex asielzoekers opgeknapt en klaar gemaakt voor een tweede leven.

Elke maandag-, en dinsdagochtend tot 13:00 uur kunnen statushouders een fiets komen uitzoeken en daarna nog één keer laten bijstellen.

Het fietsen leren kan via Van Houten en Co plaatsvinden bij buurthuis De Meerkoet. Opgave aldaar.

Inloopochtend op de Donderdag

Wilt u wat meer inhoudelijk bezig zijn dan is de donderdag bij uitstek uw ochtend. Vanaf 10.00 uur staan gastvrouwen klaar om met u, onder het genot van een kopje koffie of thee, in gesprek te gaan. Rond 11.45 uur wordt u genodigd om deel te nemen aan een moment van zingeving. Niet verplicht, maar wel verdiepend. Eén van de leden van het Zingevingsteam neemt u mee in een, of door deelnemers aangedragen onderwerp, of een spelende actualiteit. Dit kan een boekbespreking zijn of luisteren naar muziek of gedicht. Regelmatig zitten zo’n 12 gasten heerlijk met elkaar in een boeiend gesprek. Het luisteren naar elkaar staat voorop. Ieders zienswijze heeft de aandacht. Onderwijl maken de gastvrouwen de tafels gereed voor de gezamenlijke broodmaaltijd, die deze dag afsluit. Tijdens deze maaltijden worden nieuwe activiteiten geboren. Soms komt het tot afspraken onderling om iets samen te gaan doen.

Creatieve Activiteitenagenda

Dick en Dientje Boersma en Jaqueline Bakker nodigen u uit tot creatief verbeelden van een besproken thema of het vrij uitwerken van een door u gekozen onderwerp.
In overleg kan er ook voor andere werkvormen gekozen worden.
Dick werkt met een meditatieve methodiek n.a.v. thema’s of gedichten en doet dit veelal met schilderen, Dientje richt zich meer op het collages maken en Jaqueline zoekt met u naar de leukste manier van creatief bezig zijn
Bij alle drie staat het werken vanuit rust en ruimte voorop.

De tijden zijn:
Maandag bij Dientje ’s ochtends van 10.00 tot 12.00 uur en ’s middags van 13.30 tot 16.00 uur.
Dinsdag bij Dick 's ochtends van 10:00 tot 12:30 uur en 's middags van 13:30 tot 16:00 uur.
Woensdag bij Jaqueline in de ochtend van 10 tot 12.00uur.

Je kunt altijd binnenlopen om even te kijken wat er zoal gebeurt.
U mag een vrijwillige bijdrage geven voor de bestrijding van de kosten.

Contact:
Dick Boersma, dick_boersma@hotmail.com
Dientje Boersma, d_boersmavanderziel@hotmail.com

Handwerken

Op de donderdagmiddagen van 14.00 tot 16.00uur kunt u in Het WERELDHUIS terecht voor allerhande handvaardigheden met naald en draad. De mooiste handwerken komen tot stand. Quilten, borduren, patchwork, breien of haken het kan allemaal. Van grote kleden tot piepkleine poppenhuis artikeltjes komt uit hun handen. Maar ook andere naaldkunsten kunnen beoefend worden. Pergamano staat ook op het programma. Maar er wordt ook gewerkt aan Kerst en Paas versieringen. Ieder kan/mag zijn eigen handvaardigheid beoefenen en soms wordt er gezamenlijk iets aangepakt. Deskundigen zijn aanwezig om een ieder van advies te dienen en verder op weg te helpen.

Moes- en Bloementuin (rolstoel toegankelijk)

Inmiddels is er een groot terras en een rolstoelvriendelijke moes- en plantentuin gerealiseerd.
Dit is mede mogelijk gemaakt door het Oranje Fonds. Onder leiding van Ingrid Ahlrichs, e.a. kunt u als gast mee werken aan de groei en bloei van deze tuin. In 2016 zijn er enkele honderden bollen en bolletjes gepland. Dit gaf een prachtig en een zeer kleurrijk voorjaar 2017

De gerealiseerde bloem- en groentebakken zijn op rolstoelhoogte geplaatst zodat iedereen mee kan werken. Natuurlijk kunnen we hierbij ook niet zonder de hulp van vrijwilligers.
Voelt u zich aangetrokken tot deze activiteit meldt u dan aan via ons contactformulier. (te vinden onder pagina contact en route)

Open Inloop

Het WERELDHUIS ontvangt graag haar gasten van maandagochtend tot met vrijdagochtend van 10:00 tot 12:00 uur in de grote huiskamer. Uitsluitend op de donderdag is er een zingevingsmoment en gezamenlijke broodmaaltijd en dat is tussen 13.00 en 13.30uur afgelopen .

Uw gastvrouw en heer zijn gereed u te ontvangen. De koffie en thee staat klaar. De ruimte is warm en gastvrij. U kunt heerlijk aanschuiven aan de koffietafel en onderling een gesprekje voeren.

Wilt u stil in een heerlijke relaxstoel een boek lezen, dan kan dat. En als het boek nog niet uit is, als u weg wilt gaan of iets anders gaat doen, dan neemt u het gewoon mee. Komt wel weer een ander boek. Wilt u een spelletje doen of een puzzel maken dan zoekt u deelnemers onder de aanwezige gasten. Er staat een rijk assortiment aan spellen en puzzels klaar.

Nederlandse taal voor Medelanders

Aan Medelanders die al enige tijd in Nederland zijn en de alfabetisering en/of inburgerings- cursus al weer even achter de rug hebben, wordt op verschillende dagen (conversatie) Nederlands gegeven. Vaste momenten donderdagmorgen van 09:00 tot 10:30 uur en donderdagmiddag van 13:30 tot 15:00 uur. Andere tijds afspraken zijn mogelijk.

Specifiek op de vrijdagochtend wordt aan net gearriveerde statushouders alvast de eerste beginselen van de Nederlandse taal bijgebracht zodat ze al een voorsprong hebben op het moment dat ze aan hun inburgeringscursus beginnen.
Aanmelden kan via houtenontmoet@gmail.com of langskomen op maandag en donderdagmorgen in Het WERELDHUIS.

BOOKSPOT

In Het WERELDHUIS bevind zich ook een BOOKSPOT.
Iedere Houtenaar kan hier een boek lezen, maar het natuurlijk ook meenemen. Wisselen hoeft niet. Er staan boeken voor alle leeftijden, mede omdat we ons ook richten op nieuwe Nederlanders. Voorlopig is aanlevering van nieuwe boeken niet direct nodig. Maar we heten u van harte welkom, koffie staat klaar.

SCHOONHEID

Iedere vrouw wil er graag goed verzorgd uitzien. Hierbij kan Het WERELDHUIS een rol spelen. Een van onze nieuwe Nederlanders heeft in haar land van herkomst de opleiding tot schoonheid specialiste gedaan. Natuurlijk wil zij haar praktijk ervaring op peil houden. Het WERELDHUIS kan hier een verbindende factor zijn. Wij hebben gezorgd voor een mooie relax stoel en kamerschermen. Mocht u een gezichtsmassage willen of de wenkbrauwen geëpileerd, kom dan eens langs bij Het WERELDHUIS en maak een afspraak. De behandeling wordt verricht tegen een kleine vergoeding.